TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞEN TRAKYA KARİYER FUARI, ON BİNLERCE ÖĞRENCİYİ KAMU VE ÖZEL SEKTÖRLE BİR ARAYA GETİRDİ

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi desteğiyle “Yetenek Her Yerde” sloganıyla 10 ayrı ilde düzenlenecek bölgesel kariyer fuarlarının ilki olan Trakya Kariyer Fuarı’nın açılış töreni Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, 24 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşti. Trakya Üniversiteler Birliği üyesi Çanakkale Onsekiz Mart, Tekirdağ Namık Kemal, Kırklareli ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversiteleri paydaşlığında organize edilen fuar 295 kurum ve kuruluşu, on binlerce öğrenciyle bir araya getirdi. 

Bölgenin en büyük ve en geniş katılımlı organizasyonu olma özelliğine sahip Trakya Kariyer Fuarı’nın açılışı, 24 Şubat Pazartesi günü Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’ın yanı sıra Edirne Valisi Ekrem Canalp, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Edirne Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Edirne Vergi Mahkemesi Başkanı Ebru Göç, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bülent Eker, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Edirne Baro Başkanı Avukat Alper Pınar ile il müdürleri, daire başkanları, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz şehitler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in şefliğinde bölgenin en büyük senfoni orkestrası Balkan Senfoni Orkestrası’nın açılış konseri ile devam etti. Trakya Üniversitesi ve Trakya Kariyer Fuarı tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Fırsat Kaçtıktan Sonra Telafisi ve Geri Dönüşü Zor Oluyor”

Açılış programının ilk konuşmasını, Trakya Kariyer Fuarı’na ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından yapıldı. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Edirne ve Edirne’nin en büyük istihdam kaynağı Trakya Üniversitesi’ni tanıtarak başladığı konuşmasında gelişen dünyanın fırsatlarla dolu olduğunu önemli olanın bu fırsatları yakalamak ve doğru bir şekilde değerlendirmek olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Fırsat kaçtıktan sonra telafisi ve geri dönüşü ne yazık ki çok zor oluyor. İşte öğrencilerimiz ve mezunlarımız açısından büyük bir fırsat olarak gördüğümüz bu fuar, öğrencilerimizin kariyerlerinde yeni ufuklar açacağı gibi mezun olduktan sonraki hayatlarına da yön verecektir. ‘Yetenek Her Yerde’ sloganıyla organize edilen ve firma katılımı anlamında, 295 firma ile Türkiye rekorunun kırıldığı fuar, öğrenim hayatlarına devam eden öğrencilerimizin yanı sıra mezun olan öğrencilerimizi kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla bir araya getireceği gibi üniversiteli gençler için niteliklerine uygun iş ve staj fırsatlarına erişim sağlayacaktır. Trakya Üniversitesi olarak böylesine önemli bir etkinliğin organizasyonunu üstlenmekten ve ev sahipliği yapmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu süreçte bize destek olan tüm paydaş ve sponsorlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz.”

Edirne Valisi Ekrem Canalp’ten Öğrencilere Meslek Seçimi Konusunda Üç Öneri

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise Trakya Kariyer Fuarı’nda, meslek seçimi yapmak isteyen öğlenciler ile öğrencilere seçenek sunan kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiğini belirtti. Hayata atılacak öğrencilerin üç ana konuya dikkat etmeleri gerektiğini ve bu konuları; geleceği okumak, esnekliğe sahip olmak ve girişimcilik olarak değerlendiren Vali Ekrem Canalp, konuşmasında şu konulara değindi: “Hayatınızda alacağınız en kritik kararlardan biri hangi mesleği yapacağınız konusunda alacağınız karar. İnsan hayatı 60 ila 80 bin saat arasında çalışmakla geçiyor. Dolayısıyla şu anda hayatınızı derinden etkileyecek bir kararın eşiğinde bulunuyorsunuz. Hali hazırda Türkiye’de kendi mesleğinden memnun olmayanların sayısı hiç de azımsanmayacak bir boyutta. Bugün katıldığınız bu fuar sizlere bu konularda rehberlik edecek. Siz değerli öğrencilerin meslek seçimini belirlemeden önce yapması gereken ilk husus, geleceği okumak. Geleceği okurken değişimi de görmek gerekir. Önümüzdeki 20 yıl ve sonrası için de aynı gözlem, geçerliliğini muhafaza edebilecektir. İnsanoğlunun yaşadığı bu hızlı değişim, meslek seçimi yaparken de bizleri çok dikkatli olmaya zorluyor. 30 yıl önce rağbette olan bazı meslekler bugün eski popülaritelerini koruyamıyor. Muhtemelen 20 yıl sonra da bugün var olan birçok meslek olmayacak ya da popülaritesini kaybedecek. Mutlaka bugünü değil, geleceği de göz önünde bulundurarak seçimlerimizi yapmak zorundayız. Meslek seçimi yaparken ikinci bir husus, belli bir esnekliğe sahip olmak. Hepimizin güçlü hayalleri olmalı ve bu hayaller bizleri motive etmeli. Şunu da unutmamalıyız: Kamuda olsun özel sektörde olsun meslek seçimi yaparken mutlaka belli alternatifleri ve esneklikleri göz önünde bulundurmalıyız. Üçüncü bir konu ise meslek seçimi yaparken aynı zamanda girişimci olabilmek. Girişimcilik, kendi işini kurabilme kabiliyeti ve onun peşinden gidebilmektir.” Edirne Valisi Ekrem Canalp son olarak öğrencilere, özgeçmiş hazırlayarak geldikleri fuardan çıkışta bir öz gelecek yazmaları ricasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay: “Edirne Tarihi Mirasına Yaslanıp Üzerine Yatmamış”

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay ise Edirne’nin medeniyetlere beşiklik yapmış bir şehir olduğunu ifade ederek, “Buraya geldiğimde gördüm ki Edirne sadece tarihi mirasına yaslanıp onun üzerine yatmamış. Bugün buna şahit oldum” dedi. Öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, 20 yıl önce Türkiye’deki üniversite ve kontenjanların sayısının az olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

“Yeteneği Yalnızca İstanbul ve Ankara’dan Mezun Olan Öğrencilerde Aramıyoruz”

“Üniversite sayısının az olması nedeniyle devlet bir karar verdi ve üniversite sayısını 207’ye çıkardı. Doğal olarak nitelikle ilgili bir tartışma da cereyan etti. Hepimiz üniversitede eğitim almış insanlarız. Medeni olmanın temel kriterlerinden bir tanesi, karşı karşıya kaldığımız sorunları analiz edip çözüm üretmek ve gereğini yapmaktır. O gün üniversite açmak elzemdi. İyi ki açıldı ve iyi ki bu kadar gencimiz üniversiteye gidiyor. Bizim zamanımızda en çok üniversite Amerika’daydı. Bugün nüfusu 1-2 milyon olan Avrupa ülkelerinde bile 40 üniversite varken bizim Türkiye olarak bu nüfusla 70 üniversite ile devam etmemiz, bunca gence haksızlık olurdu. Yeteneği sadece İstanbul ve Ankara’dan mezun olan öğrencilerde aramıyoruz. Ofis olarak bizim ülkemizde yaşayan, üniversite eğitimi almaya hak kazanan her gencin bir yetenek olduğunu biliyoruz. Biz size inanıyoruz lütfen siz de kendinize inanmayı ihmal etmeyin, yeteneklerinizin farkına varın. Bizler de her medeni ülkede olduğu gibi iş fırsatlarını size yansıtacağız. Yıllardır varlığını gösteren bu kadim millet, dünya milletleri arasındaki seçkin yerini korumaya devam edecektir.”

“Kamuda Staj İmkânlarını Artırmak Üzere Çalışmalarımız Hızla Sürüyor”

Hazine Bakanlığından sözü aldık. Hak edenlere fırsatın sağlandığı bir model üzerinden kamuda staj imkânlarını artırmak üzere çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Her meslek grubundan üniversite eğitimi alan gençlerin staj yapması üzerine kurulacak bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl içerisinde gençlere bu fırsatı sunmayı düşünüyoruz. Üniversitelerden mezun olunduğunda öğrencilerin piyasadaki performansını ölçtük. Bu bir anket değil, doğrudan veri. Rektörlerimize ilettik. Üniversitelerde çalışan idari ve akademik personelin memnuniyet seviyesini ölçtük. Şimdi de öğrencilerin üniversitelerden memnuniyetini ölçeceğiz ve rektörlerimizle paylaşacağız. Umuyoruz ki önümdeki günlerde her şey daha iyi olacak. Daha yönetilebilir, üstesinden gelinebilir hale gelecek. Hamasi söylemlerle ya da görmezlikten gelerek değil, gerçeklerle yüzleşerek yola devam edeceğiz.”

Açılış konuşmalarının ardından Trakya Kariyer Fuarı’na ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, organizasyonun gerçekleşmesinde maddi ve manevi katkılarda bulunan sponsorlara ve paydaş üniversite temsilcilerine plaket takdim etti. Rektör Erhan Tabakoğlu, Edirne Valisi Ekrem Canalp’e, Edirne Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır’a, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’e, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün’e, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün’e ve Kale Group CEO’su Zeynep Bodur Okyay’a teşekkür plaketi verdi. Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu ayrıca organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emek ve gayret gösteren etkinlik paydaşları Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden’e, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bülent Eker’e, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür’e ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e teşekkür plaketi takdim etti. Programda Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’a da Edirne Muradiye Camii’nin çinilerinden bir kesit bulunan bir Edirne hatırası takdim edildi. Ardından protokol fuaye alanında kurulan standları gezerek firma yetkilileri ile görüş alış verişinde bulundu.

On Binlerce Öğrenci, Kamu ve Özel Sektörden 295 Firma Temsilcileriyle Buluştu

Teşekkür plaketlerinin verilmesinin ardından Trakya Kariyer Fuarı’nın açılışı, kurdele kesimiyle devam etti. 25 Şubat 2020 tarihinde son bulacak fuar; Balkan Kongre Merkezi, Türkan Sabancı Kültür Merkezi ve 75’inci Yıl Spor Salonu olmak üzere üç ayrı noktada kurulan stantlarda on binlerce öğrenciyi kamu ve özel sektörden 295 firma ile buluşturuyor.


Haber: Orkun Akman
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraf: Umut Kozakoğlu&Mustafa Topyanak
Ek Resimler
Bu içerik 04.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1450 kez okundu.