S
TRAKYA KARİYER FUARI İLK GÜNÜNDE 20 BİN ÖĞRENCİYİ, SEKTÖRÜN ÖNDE GELEN KURUM VE KURULUŞLARIYLA BİR ARAYA GETİRDİ
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, Trakya Üniversite ev sahipliğinde gerçekleşen ve bölgenin en geniş katılımlı organizasyonu olma özelliğine sahip Trakya Kariyer Fuarı’nın ilk günü, yoğun bir ziyaretçi katılımıyla gerçekleşti. 24-25 Şubat 2020 tarihleri arasında düzenlenen fuarın ilk gününde yaklaşık 20 bin öğrenci, üç ayrı noktada kurulan ve kamu ile özel sektör kuruluşlarının yer aldığı stantları ziyaret ederek geleceklerine yön verecek kariyer fırsatları hakkında bilgi alma imkânı buldu. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi desteğiyle, “Yetenek Her Yerde” sloganıyla 10 ayrı ilde düzenlenecek bölgesel kariyer fuarlarının ilki, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 24-25 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleşti. Trakya Üniversiteler Birliği üyesi Çanakkale Onsekiz Mart, Tekirdağ Namık Kemal, Kırklareli ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversiteleri paydaşlığında organize edilen fuar, 295 kurum ve kuruluşu binlerce öğrenci ile buluşturdu. Fuarın ilk gününde, büyük çoğunluğu Trakya Üniversitesi olmak üzere çevre illerdeki üniversitelerden gelen yaklaşık 20 bin öğrenci; Balkan Kongre Merkezi, Türkan Sabancı Kültür Merkezi ve 75. Yıl Spor Salonu’nda kurulan stantlarda kamu ve özel sektör temsilcileriyle bir araya geldi.
BALKAN KONGRE MERKEZİ’NDE İLK GÜN 24 AYRI SUNUM GERÇEKLEŞTİ
Trakya Kariyer Fuarı’nın açılışının yapıldığı Balkan Kongre Merkezi’nde toplam 119 firma stant kurdu. Bilişimden teknolojiye, sağlıktan inovasyona 7 ayrı salonda toplam 24 sunumun gerçekleştiği Balkan Kongre Merkezi’nde, binlerce öğrenci hem stantları gezdi hem de ilgi alanlarına göre tercih ettikleri sunumları izleyerek çeşitli sektörler hakkında bilgi sahibi oldu. Etkinliklerde Polifarma İlaç Sanayi Eğitim ve Gelişim Müdür Yardımcısı İldeniz Aksu, “SWOT Analiz ve Stratejik Yöntem” konulu bir sunum yaparak katılımcılara sektördeki kariyer planlamasını ve başarı hikâyesini anlattı. Ağırlıklı olarak öğrencilerin yer aldığı sunumda katılımcılara, “Öncelikle kafanızda tam olarak hangi işi yapacağınızı belirlemelisiniz ve stratejinizde buna göre çizmelisiniz.” önerisinde bulunan Aksu şu ifadelere yer verdi: “SWOT analizini, bir konu üzerine yapmanızı tavsiye ediyorum. Örneğin, çalışmayı düşündüğünüz yerde size uygun birkaç farklı departman varsa bu departmanların uygunluğunu SWOT analizi ile bulabilirsiniz. Güçlü yönlere bakıyorsunuz, fırsatlara bakıyorsunuz ve bunlardan en üst seviyede yararlanmaya çalışıyorsunuz. Bu alanda tehlikeler neler? Sizi zorlayacak etkenler neler? SWOT Analiz tablosuna bakarak kendinizi tamamen analiz edebilirsiniz. Güçlü yönleriniz ve zayıf yönleriniz, sizin tamamen iç etkenleriniz yani dışarıdan hiç kimsenin müdahale edemeyeceği etkenler ve sizin tek başınıza çözebileceğiniz şeyler. Fırsatlar ve tehditler ise tamamen dış etkenler ve sizin kontrolünüzde değil. Seçeceğiniz meslek, sizin güçlü yönlerinize dokunmalı.”. İldeniz Aksu’nun sunumu sonrası kura ile seçilen katılımcıya eğitim seti hediye edildi.
Balkan Kongre Merkezi’nde ilk gün gerçekleşen sunumlardan biri de T.C. Milli Savunma Bakanlığı’na aitti. Bakanlık İletişim Uzmanı Murat Kuruyer tarafından “Şanlı Geçmiş, Şerefli Görev, Saygın Bir Gelecek” başlıklı bilgilendirme sunumunda, Savunma Bakanlığı personel alım şartları hakkında bilgilendirme yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı İletişim Uzmanı Murat Kuruyer sunumda, Milli Savunma Bakanlığı’nın istihdam çeşitliliği en fazla olan bakanlıklardan biri olduğunu belirtti. Bakanlıkta 7 farklı işe alım olduğunu kaydeden Kuruyer, “Bakanlığa işe alımlarda mezun öğrencileri bölümlerine göre değerlendiriyoruz. Son sınıf veya bir önceki sınıf olan öğrencileri dış kaynaktan subay ve astsubay olarak alabildiğimiz gibi mezuniyet durumlarına göre memur alımına da yönlendirebiliyoruz.” dedi. Mülakatlarda dikkat edilen hususları; görünüş, duruş, farklı özellik veya yetenek ve eğitim aşamasında projeler olarak sıralayan Kuruyer, dil bilmenin öneminin yanı sıra yaş kriteri, KPSS gibi etkenlerin de işe alımlarda önemli olduğunu vurguladı.
Günün bir diğer sunumunda Şişecam İnsan Kaynakları Sorumlusu Büşra Erdoğan, işe alım mülakatını simülasyon olarak gerçekleştirdi. Katılımcılar içinden bir gönüllü seçen Erdoğan, daha sonra programı örnek simülasyon üzerinden devam ettirdi. Mülakat sırasında kişinin duruşunun, kararlı ve kendinden emin davranışlar sergilemesinin önemine değinen Erdoğan, “Başvuru sürecinde ve devamında davranışsal veriler toplanır ve bir profil oluşturulur. Örneğin, mesai saatleri içerisinde elindeki işi bitirememiş personel o işi, mesai saati dışında evde devam ederim düşüncesiyle sahiplenirse işinin lideri olduğunu gösterir ve artı puan toplar. Özellikle de işin lideri olduğunuzu staj döneminde kanıtlamalısınız. Ayrıca, mülakat esnasında sürekli geleceğe dönük cümleler kurmak da tatmin edici bir yaklaşım değildir.” dedi.
Cosmos Proje Yazılımı Eğitim şirketi ise öğrencilere yönelik “Game Of Mülakat” başlıklı uygulamalı bir sunum gerçekleştirdi. Web tasarımı, marka çalışmaları ve dijital pazarlama kanalları üzerinden hedef kitlesine en doğru yoldan ulaşabilmenin detaylarının anlatıldığı sunumda, özgün olmanın önemine dikkat çekildi. Uygulamalı mülakat sırasında, kendini en iyi ifade eden öğrenciler Cosmos’un mutfak atölyesinde misafir edilme şansına sahip oldu. Sunumun geri kalanı yüz yüze mülakat şeklinde devam ederek, katılımcı öğrencilere mülakat tecrübesi kazandırıldı.
Balkan Kongre Merkezi’nde stant açan resmi kurumlardan bir diğeri olan Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ise “Adli Tıp Kurumlarında Çalışmak” isimli bir sunum yapılarak adli tıp kurumu, adli tıp uzmanlığı ve görevleri üzerine bilgilendirmeler yapıldı. Adli tıp kurumunun görevleri arasında mahkemeler, hâkimlikler ve savcılıklar ile kurumun uygun gördüğü alanlarda kamu kurum ve kuruluşları tarafından gönderilen adli tıpla ilgili konularda teknik görüş bildirmenin yer aldığı sunumda Adli Tıp Kurumu’nun yapılanması da anlatıldı.
Türk Havacılık Uzay Sanayi’nin (TUSAŞ) tanıtımının yapıldığı salondaki sunumda ise TUSAŞ’ta çalışmanın ayrıcalıklarının yanı sıra TUSAŞ’ın akademik ve sportif anlamda sağladığı imkânlar öğrenciler ve mezunlara aktarıldı.
KAMU AĞIRLIKLI 78 KURULUŞUN STANT AÇTIĞI TÜRKAN SABANCI KÜLTÜR MERKEZİ’NDE 5 AYRI SUNUM YAPILDI
Ağırlıklı olarak kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı ve 78 standın kurulduğu Türkan Sabancı Kültür Merkezi'nde, fuarın ilk gününde toplam 5 sunum gerçekleşti. Binlerce öğrenciyi ve genci kamu kuruluşlarının işleyişi hakkında bilgilendiren sunumlara, öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
Türkan Sabancı Kültür Merkezi'nde günün ilk sunumu, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) İstanbul Bölge Müdürü Aydın Akyürek'in konuşması ile başladı. Kurumu tanıtan kısa bir sunum yapan Akyürek DMO’nun 1926 yılında kurulduğuna dikkat çekerek, “DMO olarak kamu kuruluş ihtiyaçlarını karşılayan, özel sektörden alıp kamuya satış yapan bir kurumuz." dedi. DMO'nun çalışma sistemi hakkında da katılımcılara bilgi veren Akyürek, yaklaşık bir saat süren sunumunu soru cevap bölümüyle bitirdi.
Günün ikinci sunumu ise Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatih Kuzu'nun açılış konuşması ile başladı. Tanıtım filminin izlenmesinin ardından Milli Eğitim Uzmanı Koray Subaşı "Devlet Burslarıyla Yurt Dışında Yüksek Lisans ve Doktora" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Programa nasıl başvurulacağı, yurt dışındaki eğitim sürecinin nasıl geçtiği gibi konular hakkında önemli açıklamalarda bulunan Subaşı’nın sunumu, soru cevap bölümünün ardından son buldu.
Günün bir diğer sunumu, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı temsilcileri tarafından gerçekleştirildi. “Adalet Sisteminde Sosyal Çalışmacı Olmak” isimli sunumda “Adalet sisteminde çalışmacı olmak nedir, nerelerde çalışılır ve neler yapılır?” gibi konular hakkında merak edilen sorular cevaplandırıldı. Ayrıca, adalet sistemine dahil çalışma alanlarının nerelerde olduğu, bu alanlara başvurmak için hangi koşulların sağlanması gerektiği ile çalışma alanlarında kimlerin istihdam edilebileceği de ayrıntılarıyla açıklandı. Sunum sonunda, katılımcılara internet üzerinden gerçekleştirilen ve beş sorudan oluşan bir yarışma yapıldı. Yarışmayı en kısa sürede en yüksek puan ile tamamlayan ilk 3 kişiye ise çeşitli hediyeler verildi. Sunum, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
Günün dördüncü sunumunu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker gerçekleştirdi. Eker’in “İnovasyon ve İnovasyonun Sağladıkları” adlı sunumunda öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, “Her şey sizinle başlıyor. Siz olmayınca olmuyor, siz varsanız oluyor. O halde öncelikle kendinizi yenileştirmeniz gerekiyor. Eğer bunu başarabiliyorsanız hayatta mutlu oluyorsunuz.” ifadelerine yer verdi. Sunumunu, kısa video görüntüleriyle de destekleyen Eker, soru cevap kısmının ardından sunumunu sonlandırdı.
Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde ilk günün son sunumu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Entoteam Arge Gıda Tarım San. ve Tic. Ltd. Şti. kurucusu Doç. Dr. Özgür Sağlam tarafından gerçekleştirildi. “Doğal ve Organik Böcek İlacı Olur mu? Demite – Detech” isimli bir sunum yapan Sağlam’ın sunumu sonrası Instagram üzerinden bir çekiliş yapıldı ve yapılan çekiliş sonucu 10 kişiye organik böcek ilacı hediye edildi.
75. YIL SPOR SALONU’NDA ÖĞRENCİLER BİLİŞİM FİRMALARIYLA BULUŞTU
Teknolojiden yazılıma daha çok teknik firma stantlarının yer aldığı 75. Yıl Spor Salonu da teknik bilimler alanında öğrenim gören öğrencilerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Çoğunluğu yazılım ve bilişim alanında faaliyet gösteren 98 firma standının yer aldığı alanı ziyaret eden öğrenciler, merak ettikleri konuları stant görevlileriyle paylaştı.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da buradaki stantları tek tek gezerek firma temsilcileriyle sohbet etti.
Haber: Orkun AKMAN
Editör: Fırat GÜNGÖR
Fotoğraf: Umut KOZAKOĞLU&Mustafa TOPYANAK&Erdinç AKBULUT