TRAKYA KARİYER FUARI İKİNCİ GÜNÜNDE DE HIZ KESMEDİ

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, Trakya Üniversite ev sahipliğinde gerçekleşen ve bölgenin en geniş katılımlı organizasyonu olma özelliğine sahip Trakya Kariyer Fuarı’nın ikinci gününde de yoğun katılım devam etti. 24-25 Şubat 2020 tarihleri arasında düzenlenen fuara 30 binden fazla genç yetenek katılarak geleceklerine yön vermek için kamu ile özel sektör kuruluşlarının yer aldığı stantlarda temsilcilerle bir araya geldi. Fuarın ikinci gününde, Trakya Üniversitesi ve çevre illerdeki üniversitelerden gelen 10 binden fazla öğrenci; Balkan Kongre Merkezi, Türkan Sabancı Kültür Merkezi ve 75. Yıl Spor Salonu’nda kurulan stantlarda kamu ve özel sektör temsilcileri ile bir araya gelerek iş ve staj imkânları hakkında bilgi aldı.

Balkan Kongre Merkezi’nde Fuar, İkinci Günde de Sunumlarla Doludizgin Devam Etti

Trakya Kariyer Fuarı’nın ikinci gününde de 119 firma kurdukları stantlarla Balkan Kongre Merkezi’nde öğrencilerle bir araya gelirken 7 ayrı salonda geçekleşen sunumlarda öğrenciler çeşitli sektörler hakkında detaylı bilgi sahibi oldu. Habitat Derneği gerçekleştirdiği beş sunumla gün boyunca genç yeteneklere önemli katkıda bulundu. Habitat Derneği “Dijital Ben Eğitimi”, “Geleceğini Şimdi Yönet Eğitimleri”, “Harçlık Oyunları”, “Kontrol Bende” ile “Paramı Yönetebiliyorum Finansal Okuryazarlık Eğitimleri” adlı sunumlarda katılımcılara dijital kimlik oluşturma; öğrencilerin kapasite gelişimlerine destek olma; güvenlik ve sosyal medya kullanımı ile ilgili bilgilendirme ve gençlere nasıl bütçe yapacakları konusunda önemli bilgiler sundu.

Bir diğer etkinlikte, Migros Ticaret A.Ş. tarafından “Migros Mülakat Simülasyonu” gerçekleştirildi. Simülasyonda, mülakat teknikleri, CV hazırlamanın incelikleri hakkında bilgiler verildi. Beden dilinin etkin kullanımından ve işe alım süreçlerinden bahsedilerek firma bünyesinde işe alımdaki iki pozisyon olan Beyaz Yaka ve Mavi Yaka üzerinde duruldu.

T.C. Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği adına “Dışişleri Bakanlığı Kariyer Memurluğu” adlı sunumu gerçekleştiren Büyükelçi Volkan Türk Vural, kurum tarihçesi ve yapısı hakkında bilgi verdikten sonra kurumun önemi ve faaliyetleri üzerinde durdu. Büyükelçi Vural, kurumun meslek olanaklarına ışık tuttuğu sunumunda meslek memurluğu, konsolosluk ve ihtisas memurluğu, hukuk müşavirliği memurluğu, mütercim tercümanlık ve uzmanlık kadroları için gerekli özelliklerden bahsederek bu pozisyonların sınavları hakkında kapsamlı bilgi verdi.

Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Mega Projeler” adlı bilgilendirme sunumunda kurumun faaliyet sahaları hakkında bilgi verilerek kurumun yapısı, kariyer olanakları ve projeleri detaylı biçimde paylaşıldı. Sunumda ayrıca bu bağlamda mühendis ve uzman kadroları ile bu kadrolarla ilgili istenen nitelikler hakkında bilgi paylaşıldı. Bu bilgilere ek olarak, kurumda staj imkânı hakkında bilgi verildi ve staj başvuruları alındı.

Trakya Kariyer Hızlı Okuma Kursu Müdürü Muradiye Akcan; ALES, KPSS ve TUS’ta başarı için anlayarak hızlı okuma atölye çalışması gerçekleştirdi. Etkinlikte katılımcıların dakikada okuma hızı ve okuduklarını anlama oranları ölçüldü. Katılımcılara metin ve paragraf soruları dağıtılarak belli bir puan alanlara eğitim hediye edildi. Etkinlikte gerçekleştirilen anket sonuca göre katılımcılara 25 adet hediye verildi.

“QNB Finansbank’ta Aday ve Kariyer Yolcuğu” adlı sunum, katılımcılar tarafından ilgi ve merakla takip edildi. Sunumda, insan kaynakları perspektifinden dünyanın genel durumu, işgücündeki değişim ve dönüşüm süreçleri hakkında bilgi verilerek öğrencilerin çağın gerekliliklerine nasıl ayak uydurması gerektiği, iş yaşamına kendilerini nasıl hazırlamaları gerektiği, hangi alanlara ağırlık vererek kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiği hakkında ufuk açıcı bilgiler paylaşıldı. Yapılan sunum kapsamında öğrencilerin hayallerinin peşinden gitmeleri teşvik ve tavsiye edilirken firmanın kariyer yolculuğu ve olanakları üzerinden bilgi verildi. Bu bağlamda şube bankacılığı, uzman kadroları, müfettiş yardımcılığı, çağrı merkezi ve diğer kadrolar hakkında detaylı bilgi paylaşıldı.

TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından “Sorularla TÜİK” adlı atölye çalışması gerçekleştirildi. Sunumda, kurum yapısı ve işleyişi hakkında bilgi verildikten sonra istatistiğin günümüzdeki öneminden bahsedildi. Amacı istatistik okuryazarlığının önemine dikkat çekmek olan sunum kapsamında istatistik üretim süreci ve Veri Araştırma Merkezi (VAM) hakkında detaylı bilgi paylaşıldı. Sunum esnasında online anket düzenlenerek interaktif bir katılım sağlandı ve anket sonuçlarına göre isabetli cevaplar veren öğrencilere başarı sırasına göre hediyeler verildi. Etkinlikte TÜİK bünyesinde dönemsel ve kısmi zamanlı olarak çalışacak yetenekli öğrenciler seçildi. Ayrıca kurum bünyesinde kariyer olanakları hakkında da bilgi verilerek uzman yardımcısı ve teknik personel kadrolarının nitelikleri paylaşıldı.

Kongre Merkezi’ndeki salonlarda toplam 29 sunumun gerçekleştiği fuarda; Akdeniz Turistlik Tesisler’in “Club Me: A Life-Changing Experience”, İpekyol Giyim’in “Kariyeriniz İpekyol’dan Geçsin!”, Can Tekstil Entegre Tesisleri ve Tarım Ürünleri’nin “Kariyeriniz Can’lansın”, Cosmos Proje Yazılım Eğitim Ticaret Şirketi’nin “Game of Mülakat”, Titanik Hotel’in “Mülakat Teknikleri ve CV Hazırlama”, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava Trafik Kontrolörlüğü”, Türkiye Vakıflar Bankası’nın “İş Görüşmelerine Hazır mıyız?”, Sermaye Piyasası Kurulu’nun “Sermaye Piyasaları ve SPK’da Kariyer İmkânları”, Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı’nın “Gelir İdaresi Başkanlığı’nda Kariyer Planlaması”, Edirne Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün “İŞKUR Hizmetleri ve İş Arama Becerileri”, Trakya Birliğin “Trakya Birlik’te Kariyer”, Smartiks Yazılım A.Ş.’nin “Yeni Nesil Kariyer Tüyoları”, Danone’nin “Danone’de Anlamlı Yolculuk”, Aktaş Holding’in “Adaylık Sürecinde Fark Yaratmanın Anahtarı”, Kaleinfo Bilişim Eğitim’in “Eğitim Materyali Hazırlamada Dijital İçerik Geliştirme Sistemleri”, MAY Tohum’un “Profesyonel CV ile Güçlü Kariyer” ve Turkcell İletişim Hizmetleri’nin “Turkcell’de Kariyer” adlı sunumlarında firma ve kurum temsilcileri iş imkânları, işe alım süreçleri ve etkili özgeçmiş oluşturma konusunda bilgiler vererek kendi kurumlarının çalışma koşulları hakkında önemli ve katkı sağlayıcı bilgiler sundu. Ayrıca fuarda, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerçekleştirilen Ağır Ceza Mahkemesi ile ilgili duruşma salonu ve canlandırma da katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde Özel Sektörün Temsilcileri Genç Yeteneklerle Bir Araya Geldi

Ağırlıklı olarak kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı, 78 standın kurulduğu Türkan Sabancı Kültür Merkezi'nde, fuarın ikinci gününde sektör temsilcileri gerçekleştirdikleri yedi sunumla genç yeteneklere önemli katkı sunarken öğrenciler de sunumlara büyük ilgi gösterdi.

Günün ilk sunumunu Gelecekteki Sen Firması kurucusu İnci Abay Cansabuncu tarafından “Dijital İş ve Yetkinlik Rehberi” adı ile gerçekleştirildi. Cansabuncu, katılımcılarla karşılıklı diyalog gerçekleştirerek başladığı konuşmasında dijital değişimin ne demek olduğu üzerinde durdu. Dijital değişimin çok önemli olduğunu vurgulayan Cansabuncu, bu değişime ayak uyduramayan firmaların varlığını sürdüremediğini verdiği örneklerle ifade etti. Fikrin nesneye değer kattığını ve yaratıcı zihnin çok önemli olduğunu belirten Cansabuncu “Herhangi bir işi yapıyor olabilmeniz için yalnızca o tekniği bilmeniz yeterli mi? Değil. Yönetebilmeniz yeterli mi? Değil.” dedi. Cansabuncu konuşmasında ayrıca etkili CV yazma konusunda da bilgi vererek “Dünya artık potansiyele göre şekillenecek. Bu nedenle şimdiye kadar yaptığınız değil gelecekte ne yapacağınız önemlidir. CV’lerinize okuduğunuz okulları, aldığınız eğitimleri değil gelecekte yapabileceklerinizi yazmalısınız.” dedi.

Günün ikinci sunumunda, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Batı Marmara Bölge Temsilcisi Cemal Gökhan Cengiz, Trakya Kariyer Fuarı’nın hazırlık sürecinde sağladıkları katkı hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında TOBB ve GGK’nın açılımı ve işleyişi hakkında bilgi verdi. Gençlere, girişimci ruhlarının olması ve cesur olarak risk almaları konusunda öğütler veren Cengiz, dijitalleşen yeni dünyanın gerisinde kalmamalarını, bu anlamda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini söyledi. TOBB Tekirdağ İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi Öztan Ertan ise girişimciliğin risk almak olduğunu vurguladığı konuşmasında girişimcilerin başarılı olabilmesi için “Sabır”, “İlişki Ağı”, “Para” ve “Fikir”den oluşan dört kriteri sağlaması gerektiğini belirtti.

Üçüncü konuşmacı olarak kürsüye çıkan Doğanlar Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan “İş Hayatında Girişimcilik ve Tecrübe Aktarımı” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Doğan, şirketin doğuşunu ve nerelere geldiğini gösteren bir tanıtım filmi ile başladığı sunumunda kariyer tecrübesini gençlerle paylaştı. Gençlere kariyer yolculuklarında öğütlerde bulunan Doğan, “Bu yolculukta çok fazla rakibiniz olacak. Sizin çok farklı olmanız lazım ki rakiplerinizin önüne geçebilesiniz. CV’leriniz çok farklı olsun ve kendinize katkı sağlayacak çalışmalarda bulunarak rakipleriniz arasından sıyrılın." diyerek konuşmasını tamamladı. Sunumun sonunda Davut Doğan katılımcılara kitabını hediye etti.

Safir Okulları Genel Müdürü ve Kurucusu Dr. Cemil Keskin, dördüncü konuşmacı olarak çıktığı kürsüde “Eğitimde Girişimcilik, Yöneticilik ve Öğretmenlikte Kariyer Basamakları" sunumunu gerçekleştirdi. Keskin, öğrenmenin ve bilginin peşinden koşmanın önemini vurguladığı konuşmasında gençlere “Hayat boyu öğrenmeyi sakın bırakmayın. Avrupa'da artık yüksek lisansı bulunmayan öğretmen adayları öğretmenlik yapamıyor. Bu nedenle hep üst düzey çalışmalı, üst düzey becerilerinizi geliştirmelisiniz." diyerek gençlere kariyer yaşamları için önemli tavsiyelerde bulundu. Dr. Cemil Keskin sunumunda öğretmen adaylarının mülakatlarda nasıl davranması gerektiğine dair tüyoları da paylaştı.

Günün beşinci sunumunda Bahçeşehir Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi ve Blockchain Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Bora Erdamar, “Blockchain” sunumunu gerçekleştirdi. “Blockchain teknolojisi değerli varlıkların daha düzgün paylaşılabilmesi için bir hesap defteridir.” diyerek konuşmasına başlayan Erdamar, 2020 yılında internette en çok aranan meslekler arasında Blockchain’in olduğunu belirterek Blockchain hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Erdamar, katılımcılara Blockchain ile ilgili kısa bir animasyon filmi izleterek sunumunu tamamladı.

Günün altıncı sunumunu Türk Hava Yolları’ndan “Gökyüzünde Kariyer” sunumu ile Numan Ali Kara, Ozan Dilek ve Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu Kaptan Pilot Ahmet Cemil Ter gerçekleştirdi. Türk Hava Yolları’nın tarihçesini içeren kısa video gösteriminin ardından “Her sene pilot ve personel istihdamı sağlıyoruz. Filomuz genişledikçe pilot sayımız artıyor.” diyen Numan Ali Kara yetiştirilmek üzere alınan pilot adaylarının kriterlerinin neler olduğunu ve eğitim sürecinde kazandıkları hakları katılımcılara aktardı. Ozan Dilek, “Lisans 3. sınıf öğrencilerine yarı zamanlı iş imkanları verdiklerini belirterek başvuru için gerekli kriterlerin neler olduğunu, başvuruların nasıl gerçekleştiğini ve mülakat sürecini katılımcılara aktardı. Kaptan Pilot Ahmet Cemil Ter ise pilotluk mesleği hakkında bilgi vererek pilot olmak isteyen öğrencilere mülakatlarda nasıl davranması gerektiği ve nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda önemli bilgiler sundu. Sunumun sonunda internet üzerinden yapılan yarışmada en yüksek puanı alan katılımcıya yurt içinde kullanabileceği gidiş-dönüş uçak bileti hediye edildi.

Trakya Kariyer Fuarı’nın ikinci gününün Türkan Sabancı Kültür Merkezi’ndeki son sunumunda Minteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Özkan İrman, “Bilmekle Başlar Her Şey!” isimli konuşmasını gerçekleştirdi. Özellikle kadın katılımcılara “Lütfen girişimci olun.” diyerek seslenen İrman, “Eğer, ‘Sektörde bir açık gördüm ve bu alanda markam olsun.’ diyorsan kendi işini kurmalısın. Ama ayağı yere basan hayaller kurun. Büyük villalarım olacak diyerek büyük hayaller kurarsanız büyük hayal kırıklığına uğrarsınız.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Soru cevap bölümünün tamamlanmasıyla Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Özkan İrman'a plaket takdim etti.

Trakya Kariyer Fuarı’nın 2. gününde, 75. Yıl Spor Salonu’nda bulunan stantlar da öğrencilerden yoğun ilgi görmeye devam etti.

Haber: Sertan Atasoy
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraf: Mustafa Topyanak & Umut Kozakoğlu
Ek Resimler
Bu içerik 04.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 544 kez okundu.