TRAKYA KARİYER FUARI, İKİNCİ GÜNÜNDE BÖLGE EKONOMİSİNE YÖN VEREN PANELLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Trakya Kariyer Fuarı’nın ikinci gününde, istihdama en çok katkı veren alanlar olan adalet, sağlık, bankacılık ve kamu, lojistik, e-ticaret, turizm ve tarımda on binlerce öğrenciye kariyer yolculuğunda rehberlik edecek bilgiler verildi. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi destekleriyle Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Birlik, ASELSAN ve Kale Seramik sponsorluğu; Çanakkale Onsekiz Mart, Tekirdağ Namık Kemal, Kırklareli ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversiteleri paydaşlığında Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bölgenin en büyük organizasyonu “Trakya Kariyer Fuarı” ikinci gününde de birbirinden değerli etkinliklerle devam etti. Balkan Kongre Merkezi Ana Salon’da gün boyunca devam eden etkinliklerde adalet, sağlık, bankacılık ve kamu, lojistik, e-ticaret, turizm ve tarım alanlarında sektör temsilcileri ve uzmanlar, önemli bilgiler paylaştı.

Kariyerim Adalet/Adli ve İdari Yargıda Hâkim-Savcı Olmak Paneli

Tüm güne yayılan etkinlikler kapsamında, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, “Kariyerim Adalet/Adli ve İdari Yargıda Hâkim-Savcı Olmak” isimli bir panel düzenleyerek adalet alanında kariyer planlayan gençlere altın niteliğinde tavsiyeler verdi. Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, Edirne İdare Mahkemesi Başkanı Kudret Doğan, PGM Tetkik Hâkimi M. Emin Aydemir, CTE Teknik Hâkimi Faruk Karcı birer sunum yaptı. Başsavcı Karabacak, Türk Yargı Sistemi’nden bahsettiği sunumunda mesleğe başlangıcı ve kariyer deneyimlerini aktardı. İdare Mahkemelerinin yapısından bahseden Başkan Kudret Doğan, bu alanda hukuk fakültesi dışındaki bölümlerden de alım yapıldığına dikkat çekti. PGM Tetkik Hâkimi M. Emin Aydemir, idare mahkemeleri hakkında verdiği bilgilerin ışığında hukuk alanında kariyer planlayan gençlerin uzmanlık alanlarına göre donanımlarını artırmaları tavsiyesinde bulundu. Rekabet halindeki dünyada sadece gençlerin değil kurumların da bu durumdan etkilendiğine dikkat çeken CTE Teknik Hâkimi Faruk Karcı ise birçok farklı disiplinle ilgilenmenin ve farklı alanlarda bilgi sahibi olmanın kariyer adımlarını hızlandıracağını söyledi. Konuşmaların ardından düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi.

Sağlık Bakanlığında Kariyer İmkânları Paneli

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Sağlık Bakanlığında Kariyer İmkânları” başlıklı oturumda T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Hukuk ve Mevzuat Dairesi Başkanı Faruk Duymuş, Başkan Yardımcısı Hüseyin Kaynar ve İnsan Kaynakları Uzmanı Rıdvan Genç, sağlık alanında idari işleyiş hakkında bilgiler verdi. Rıdvan Genç tarafından yapılan sunumda Sağlık Bakanlığı’nda çalışma şartlarından, istihdam yönteminden ve hangi alanlardan mezun bireylerin Bakanlık bünyesinde istihdam edilebileceğinden bahsedildi. Sunumun ardından Faruk Duymuş ve Hüseyin Kaynar ise öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Kamu ve Özel Sektör Perspektifinde Kariyer Yönetimi Konferansı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet İrfan Kurt, kamu ve özel sektörde çalışmayı SWOT analizi ile değerlendirdiği konuşmasına, kendi kariyer yolculuğundan bahsederek başladı. Özel sektör ve kamuda çalışma şartlarından, bu alanlarda çalışmak için aranan özelliklerden bahseden Dr. Kurt “Neden Kamu? Neden Özel Sektör?” sorularıyla bu iki alanda kariyer ve mesleki gelişim hedefleyen gençlerle değerli bilgiler paylaştı. Konuşmasında, kamu kurum ve kuruluşlarının yapısal özelliklerini dinleyicilere aktaran Başkan Yardımcısı Dr. Kurt, kurumsal firmaların nasıl olması gerektiğine dair soru cevap yöntemi ile görüşlerini paylaştı.

Gelişen E-Ticaret ve İstihdam Olanakları Paneli

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayhan Aytaç’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Gelişen E-Ticaret ve İstihdam Olanakları Paneli”ne TOBB E-Ticaret Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir, GelecektekiSEN Kurucusu İnci Abay Cansabuncu, Girişimci Semih Gümüş ve İpara’dan Özer Güngören konuşmacı olarak katıldı. Klasik ticaret anlayışının yerini almaya başlayan e-ticaretin kolaylıklarından bahseden TOBB E-Ticaret Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir, kendi e-ticaret yolculuğu ve deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı. Girişimciliğin 7/24 mesai gerektiren ve diyalogların kuvvetli tutulduğu takdirde başarı garantili bir iş olduğunu dile getiren Özdemir, gençlere e-ticaret yolunda kariyer planlaması ile ilgili tavsiyelerde bulundu. GelecektekiSEN Kurucusu İnci Abay Cansabuncu, öğrencilere dijital dönüşüm ve e-ticaret hakkında detaylı bilgiler vererek, GelecektekiSEN girişiminin serüveninden ve başarı hikâyesinden bahsetti. Kariyer Danışmanı ve Girişimci Semih Gümüş konuşmasında CV hazırlama, kendini tanıtma, mülakat ve sunum başarısını geliştirme konularının kariyer planlamasındaki yeri ve önemine dikkat çekti. E-ticaretin en büyük sorunlarından biri olan güvenli alışveriş yöntemlerinden bahseden İpara’dan Özer Güngören, İpara’nın kullanıcılarına sunduğu avantajları ve kolaylıkları anlattı.

Lojistik Sektörünün Geleceği ve İstihdam Paneli

Ülke ekonomisine ve istihdama büyük katkısı olan lojistik sektörünün konuşulduğu ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Lojistik Sektörünün Geleceği ve İstihdam Paneli”ne, MSC Gemi Acenteciliği A.Ş. Genel Müdürü Barış Dilek, Medlog Lojistik Türkiye Genel Müdürü İsmail Görgün ve Asyaport Liman A.Ş. Genel Müdürü Kadir Uzun konuşmacı olarak katıldı. İthalat ve ihracattaki gündeme bağlı sorunlardan ve Ülkemize olan etkisinden bahseden Genel Müdür Barış Dilek, dünyada 150 noktada hizmet veren global bir firma olan MSC Gemi Acenteciliğin Türkiye operasyonundaki çalışmalarından söz etti. Atılan taşımacılık adımları sonucunda Trakya bölgesinin ticaret ve lojistikte önemli bir lokasyon olacağına inandığını ifade eden Genel Müdür Kadir Uzun, Avrupa Çevre Sertifikası sahibi tek liman işletmesi Asyaport Liman A.Ş. olarak çevreye duyarlı çalışmalara imza attıklarını söyledi. Dünyada lojistik alanındaki rekabette, Ülkemiz firmalarının ön plana çıkması için taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getiren Medlog Lojistik Türkiye Genel Müdürü İsmail Görgün, demiryolu ağlarının geliştirilmesi halinde jeopolitik konumu güçlü olan Türkiye’nin bu alanda kolayca öne çıkabileceğini belirtti. Tüm konuşmacılar, öğrencilere kendi kariyer hikayelerinden söz ederken, kariyer yolculuğunda çok önemli tavsiyelerde bulundu.

Turizmde İstihdamın Geleceği Paneli

Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Gönenç Güler moderatörlüğünde Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk, RYS Otel sahibi Murat Tuzcu, Fütürist ve Deneyim Tasarımcısı Dr. Cem Kınay, Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı ve Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık programı Öğr. Gör. Burak İşçimen ve FOLKTUR Operasyonlar Müdürü İlham Seyyale’nin konuşmacı olarak katıldığı panelde, turizmde istihdamın durumu ve geleceği konuşuldu. Birçok önemli otel yatırımları ve uluslararası ödülleri ile turizm sektörünün dünyaca tanınmış isimlerinden olan Dr. Cem Kınay; lezzet, yerellik, dijitalleşme, tasarım ve deneyimleme özelinde turizmde pazarlamanın öneminden bahsetti. Turizm açısından dünyanın 6. büyük ülkesi olan Türkiye’nin en büyük istihdam sağlayıcılarından ve döviz girdi kaynağı sektörlerinden biri olan turizmin, Türkiye Turizm Stratejisi 2023 çerçevesinde büyük bir ivme kazandığını ve 2020 yılının Gastronomi Yılı ilan edildiğini söyleyen Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk, ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün eğitim ve stajlarla kendilerini geliştiren gençlerden karşılanacağını ifade etti. FOLKTUR Operasyonlar Müdürü İlham Seyyale, turizmde başarının en önemli noktasının sabır ve insan sevgisi olduğunu ifade ederek, gençlerin turizmin farklı alanlarında çalışabilecek şekilde kendilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulundu. İletişimin gücünün turizm sektöründe belirleyici unsur olduğuna vurgu yapan RYS Otel sahibi Murat Tuzcu, insanın olduğu her yerde turizmin olacağını dolayısıyla istihdamın da olacağını ifade ederek, turizmde altın kuralın, gerektiğinde, kan kusup kızılcık şerbet içtim diyebilmek olduğunu dile getirdi. Gastronominin multidisipliner bir alan olduğunu ifade eden Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı ve Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık programı Öğr. Gör. Burak İşçimen, alanda başarılı olmak için gençlerin dikkat etmesi gereken püf noktalardan bahsetti. “Diploma yemek yapmıyor.” diyen Öğr. Gör. İşçimen; Fransa, İtalya ve Türkiye’deki deneyimlerini tavsiye niteliğinde gençlere aktardı.

Tarımsal İstihdam İçin Öneriler Paneli

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya moderatörlüğünde gerçekleşen “Tarımsal İstihdam İçin Öneriler” panelinde, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Tan ve Dr. Öğr. Üyesi Necmi Beşer, Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Deveci ile Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu konuşmacı olarak tarıma ve tarımda istihdama yönelik görüşlerini paylaştı. Genç nüfusun daha iyi şartlarda yaşamak için kentlere göçtüğünü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarla tersine göç hareketini başlatmak istediklerini ifade eden Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, tarımın kardeş sektörü hayvancılıkta da durumun aynı olduğunu belirterek, destekler ve örnek projelerle hayvancılığın da kalkınacağını söyledi. Gıda güvenirliğinden ve insan sağlığına olan etkilerinden bahseden Edirne Ticaret Borsası Başkanı Fedai Canım, üretici sayısının düşmesine rağmen üretimin düşmemesini, üretimde bilimin kullanılmasına bağladı. Borsacılığın tarihinden bahseden Canım, Edirne’nin işlem hacmi bakımından Türkiye’nin en büyük 4. borsası olduğunu vurguladı. Tarım ve hayvancılıkta yanlış uygulamalar neticesinde artan maliyetlerin, üreticiyi etkilediğini ifade eden Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, planlı bir ekim ve yetiştiricilik politikası uygulanması gerektiğini söyledi. Ziraat mühendisliği bölümlerine ilginin artırılması için YÖK ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ortak projeler geliştirdiğini söyleyen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Deveci; Trakya çiftçisinin bağcılık, meyvecilik ve bahçeciliğe geri döndürülmesi gerektiğini ifade etti. Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Necmi Beşer, çocukların olmadığı köyler gördüğünü ifade ederek tarımda maceraya gerek olmadan planlı ve bilimsel bir yol izlenmesi gerekliliğini vurguladı. Tarımın kurtuluşunun bilimsel reçetelerle mümkün olabileceğini ve belirli bir planlama ile hareket edilmesi gerekliliğine dikkat çeken Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu; üretim kooperatiflerinin kurulması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ile köylerdeki teknolojik ve sosyal alanların geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde iki gün boyunca 30 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan, bölgenin en büyük organizasyonu Trakya Kariyer Fuarı kapsamında düzenlenen panel ve özel oturumlar, etkinliğe ayrı bir derinlik kazandırdı.


Haber: Fırat GÜNGÖR
Editör: Ali KÜÇÜKOĞLU
Fotoğraf: Umut KOZAKOĞLU
Ek Resimler
Bu içerik 04.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 463 kez okundu.