TRAKYA BÖLGESİ’NİN REKTÖRLERİ, TRAKYA KARİYER FUARI İÇİN EDİRNE’DE, TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR ARAYA GELDİ...

Trakya Üniversiteler Birliği üye üniversite rektörleri Trakya Kariyer Fuarı etkinlikleri kapsamında bir araya gelerek, üniversitelerin istihdama yönelik çalışmalarını konuştu. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda Edirne Valiliği, Edirne Belediye Başkanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Birlik, Aselsan ve Kale Group sponsorluğunda düzenlenen Trakya Kariyer Fuarı’nın paydaş üniversiteleri Tekirdağ Namık Kemal, Çanakkale Onsekiz Mart, Kırklareli ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversiteleri, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, “İstihdamda Üniversitelerin Rolü” adlı panelde bir araya geldi. Ev sahibi Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun moderatör olduğu panelde, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Süleyman Özdemir: “Gelişmişliğimiz 15 Yıl İçerisinde Artacak”

Panelde, ilk olarak konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Trakya Üniversiteler Birliği’nin Türkiye’de yükseköğretim alanında en aktif çalışan birlik olduğunu ve bu birlikteliğin bir meyvesi olarak Trakya Kariyer Fuarı’nda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Öğrencilerin, üniversiteyi bitirdiklerinde birer iş sahibi olmasını umduklarını ve bu fuarların bu umuda kapı açtığını ifade eden Prof. Dr. Süleyman Özdemir “Üniversite olarak eğitim öğretimde, araştırma geliştirmede başarılı olmak istiyoruz. Eğitim öğretim dediğimizde istihdam bu alana giriyor. Üniversitelerin en büyük görevi, iş piyasalarının ihtiyaç duyduğu donanımlı bireyleri yetiştirmek. Üniversitelerin bu görevinin yanında öğrencilerimizin de çok çalışarak ellerinden gelen gayreti göstermesi gerekiyor. Öğrencilerimizin istihdam edilebilirliğini artırmak için hepimizin çaba göstermesi gerekiyor. Türkiye, çok hızlı gelişen ve büyüyen bir ülke. Bu doğrultuda yükseköğretim de gelişiyor. 207 üniversitesi, 8 milyon öğrencisi olan bir yükseköğretim sisteminden bahsediyoruz. Üniversiteleşme oranında dünyada önde gelen ülkelerdeniz. Tabii ki burada kalite de ön plana çıkıyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak kalitemizi geliştirmeye yönelik uygulamalı eğitimlere önem veriyoruz. Trakya Üniversitesi’ni örnek alarak, 3+1 İş Yeri Uygulama Eğitimi’ne biz de geçtik. Bandırma OSB’nin içinde bir meslek yüksekokulu açtık. Bu sayede, sanayicinin gerek istihdam gerekse teknik bilgi açısından ihtiyacına karşılık veriyoruz. Aynı zamanda, lisansüstü öğrencilerimizi de yine sanayimizle entegre etmeye çalışıyoruz. Tüm bu adımlarla eğitime verilen önemin gelişmişlikle yakından ilişkili olduğuna inanıyorum. 15 sene içerisinde de gelişmişliğimizin daha da artacağına inanıyorum.” dedi.

Prof. Dr. Sedat Murat: “Üniversiteler, Piyasalara İnsan Gücü Yetiştirirken İstihdamı Organize Edecek, Yönlendirecek Yeni Ufuklar Açacak Bilimsel Altyapı da Oluşturuyor”

İş, istihdam ve kariyer odaklı çalışmaların yakın zaman içerisinde üniversitelerde yer almaya başladığını ifade eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve bu nüfusun eğitim ve istihdam problemini de beraberinde getirebileceğini ifade etti. Bu noktada devlete makro politikalar üretme açısından görev düştüğünü, üniversitelerde kalite sorunun ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarındaki kalite sorunlarıyla bağlantılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat “Anne karnında başlayan eğitim ciddi bir olgudur. Tabii ki biz üniversiteler açısından değerlendireceğiz. Üniversiteler piyasalara insan gücü yetiştirirken bir yandan da istihdamı organize edecek, yönlendirecek yeni ufuklar açacak bilimsel altyapı da oluşturuyor. Üniversitelerin görevi, salt insan gücü yetiştirmek değildir. Topluma yön verecek nesiller üniversitelerde yetişir. Üniversiteler, son yıllarda bu konularda ciddi gelişmeler kat ediyor. YÖK’ün kalite ve girişimcilik odaklı çalışmaları ile bu gelişmeler sağlanıyor. Bundan on yıl önce üniversitelerin iktisat fakültelerinde öğrenciler, sermaye istemiyoruz diye karşımıza çıktılar. Girişimciliği istemeyen akademisyenlerimiz vardı. Bugün ise üniversitelerimiz, girişimcilik ve inovasyon konularında atılımlar gösteriyor.” dedi.

Örnek olaylarla girişimciliğin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sedat Murat, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Merhum Hocam Prof. Dr. Sebahattin Zaim, insanı arabaya benzeterek bilgi motora, ahlak ise direksiyona benzer. Erdemli, ahlaklı, motivasyonu yüksek, piyasalara odaklanmış gençlere ihtiyacımız var. Hocalarımızın da bu motivasyona ihtiyacı var. Bu iklimin mutlaka oluşturulması gerekiyor.”

Prof. Dr. Bülent Şengörür: “Üniversite Sanayi İş Birliğiyle Staj ve İş İmkânlarını Öğrencilerimizle Bir Araya Getiriyoruz”

İstihdama katkı sağlayabilmek için en önemli ayağın eğitim olduğunu ve eğitimin de altyapısının oluşturulmasının gerektiğine dikkat çeken Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, bu doğrultuda akademisyenlere de çeşitli eğitimler verdiklerini belirterek “Şu ana kadar 100 akademisyen arkadaşımıza eğitimler verdik. Öğrenci anketleri, çalışan anketleri yapıyoruz ve buradan gelen sonuçlara göre kendimizi değerlendiriyoruz. Uygulamaya dönük bölümlerimizin eğitim öğretim programlarını yapılandırıyoruz. Bu amaçlar doğrultusunda 27 laboratuvar kurduk. Stratejik olarak belirli alanlarda eğitim verdik. Öğrencilerimizin istihdam edilebilmesini kolaylaştırmak için Kariyer Merkezimizi kurduk. Kariyer Merkezi çatısı altında bugüne kadar 280’e yakın ücretsiz eğitim verdik, teknik gezilere ağırlık verdik. 2017 yılından itibaren, kurumumuz özelinde istihdam fuarı yapıyoruz. 2019 yılında yaptığımız fuara 41 kurum katılmıştı. Tüm bu çalışmalarımızla girişimcilik ve inovasyona yönelik gelişmeler kaydetmek istiyoruz. Üniversite-sanayi iş birliğiyle staj ve iş imkânlarını öğrencilerimizle bir araya getiriyoruz.” dedi. 3+1 İş Yeri Uygulama Eğitimi deneyimlerinden de bahseden Prof. Dr. Şengörür, öğrencilere sosyal sorumluluk projelerine katılmaları tavsiyesinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Mümin Şahin: “Bir Otomobilin Kilogram Fiyatı 40, Bir Tabletin 1000, Kanser Tedavisi İçin Kullanılan Biyoteknolojik İlaçların Kilogram Fiyatı İse 27 Milyar Dolar”

Toplumların gücünün eğitimli bireylerle ölçüldüğünü ifade eden Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, üniversitelerin endüstri ve ekonominin ihtiyaç duyduğu işgücünü yetiştirme sorumluluğunun da olduğunu dile getirdi. Eğitimin birçok alana katkısı olacağını, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!” geleneğinden geldiklerini ifade eden Prof. Dr. Şahin “Üniversitelerin temel görevi, toplumun ihtiyaç duyduğu nitelikli bireyleri yetiştirmek ve bilimsel çıktılar üretmektir. Örneğin, yüksek katma değerli ürünleri konuşursak, bir otomobilin kilogram fiyatı 40, bir tabletin 1000, kanser tedavisi için kullanılan biyoteknolojik ilaçların kilogram fiyatı ise 27 milyar dolardır. İşte bugün bu noktada, üniversiteler önemlidir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak biz de 3+1 ve 7+1 İş Yeri Uygulama Eğitim Sistemine geçtik. Bu konuda yaklaşık 50 firma ile protokol imzaladık. Sanayinin ihtiyaç duyduğu işgücüne katkı vermek amacındayız. Girişimcilik İndeksi’nde ilk 50’deyiz, yerimizi korumak istiyoruz. Trakya Tohum A.Ş adında yerli ve milli üretim yapan bir birlik oluşturduk, yakında güzel gelişmeler olacağının müjdesini veriyorum. BİYOTEK isminde bir de laboratuvarımız var, burada hedefimiz yılda 1 milyon çiçek ve bitki üretimi.” dedi. Tekirdağ’ın tarım ve sanayideki avantajını öğrenciler için faydaya dönüştürmeye çalıştıklarını da ifade eden Prof. Dr. Şahin, öğrencilere daha iyi bir eğitim, daha iyi bir yaşam ve daha iyi istihdam olanakları sağlamak istediklerini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: Trakya Üniversitesi Olarak Edirne’nin En Büyük İşvereniyiz

Gençleri, üniversite eğitimlerinin ardından meslek sahibi bireyler olarak mezun ettiklerini ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, lisansüstü eğitimlerle bilginin daha da derinleşmesinin sağlandığını dile getirdi. Ülkenin beyin gücüne, belli istihdam alanlarında bilimsel araştırma yapan nitelikli insanlar yetiştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Tabakoğlu “Üniversiteler, insan yetiştirmenin yanında, büyük istihdam imkânları da sağlıyor. Bugün Trakya Üniversitesi olarak 4.200 kişilik bir aileyiz. Edirne’nin en büyük işvereni biziz. Trakya bölgesinde üniversiteler toplamını düşündüğünüzde bunun dev bir güç olduğunu görüyorsunuz. Aynı zamanda hastane, turizm, ziraat, laboratuvar gibi birçok alanda hizmet veriyoruz. Nitelikli insan yetiştirmek üniversitelerin en önemli görevi. Yetiştirdiğimiz öğrencilere uygulama alanında da pratikler kazandırmaya çalışıyoruz. Tıp alanında teorik bilgilerden sonra hastaneye alıyoruz, hasta ile görüştürüyoruz, muayene yaptırıyoruz ki çıktıktan sonra uygulama yapabilecek tecrübeye sahip olsun. Peki ya mühendislikte, sosyal bilimlerde, uygulamayı üniversitemizin içine sokabiliyor muyuz? İşte 3+1 ve 7+1, bu yüzden çok önemli. Biz de bu eğitim modeline geçtik. Geçtiğimiz sene Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan bu modelde uygulamaya giren öğrencilerin %52’si, staj gördükleri yerlerden iş teklifleri aldı. Böylece, bu çocuklar daha okurken iş tecrübesi kazanmış oluyorlar. Aynı şekilde işveren de ‘Bu çocuk, benim işime yarar.’ diyerek işe alabiliyor. Öğrencilerimiz öğrendiklerini uygulamış oluyor.” dedi.

Trakya Üniversitenin Kapısından İhtiyacınıza Çözüm Üretmeden Çıkmak İmkânsız

Üniversitelerin sanayiye ve öğrenciye eğitim ve gelişim imkânı tanıdığını vurgulayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi bu imkânı nasıl sunuyor? Bizim, Teknoloji Transfer Merkezimiz var; isteyen herkes ‘Ben bir proje yazmak istiyorum, baş edemiyorum, nasıl yapacağım?’ dediğinde, hemen proje yazım hizmeti alabiliyor. Bizim Teknoparkımızda, şu anda aktif 50’ye yakın firma var. Aynı zamanda orada TimTEB Girişim Evimiz var, ‘Benim bir fikrim var’ ya da ‘Fikrim olmasını istiyorum, ne yapmalıyım?’ dediğinde hemen oradaki gruplardan eğitim alabilirler, kendilerini geliştirebilirler. Bizim TÜTAGEMimiz var, yani istediğiniz herhangi bir tahlili üniversitede yapabilirsiniz demek. Buğdayın, kömürün, ürettiğiniz makinanın güç testini, Trakya Üniversitesi’nden talep edebilirsiniz. Sürekli Eğitim Merkezimiz var, öğrenciler ya da vatandaşlarımız burada gelip istedikleri eğitimi alabilir. Biliyorsunuz, pek çok bölümümüzde girişimcilik eğitimleri 32 saat olarak ders programlarımıza dâhil edildi ve öğrencilerimiz mezun olurken diplomalarının yanında girişimcilik sertifikası da alıyor. Yani mezun olur olmaz, siz bir iş başvurusunda bulunacak donanıma sahip oluyorsunuz. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız bünyesinde 100’e yakın öğrenci topluluğumuz var. Bunlar sizleri bekliyor, gelip yeteneklerinizi geliştirin, paylaşın. Sosyal zekâ, her alandaki başarınıza olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Kariyer Merkezimiz, sizin her türlü gelişiminiz için hazır. Kısaca söylemek gerekirse, Trakya Üniversitesi’nin kapısından, ihtiyacınıza çözüm üretmeden çıkmak imkânsız.” dedi.

Klasik Anlayıştaki Öğrenci Modeli Yerine Nereye Gitmek İstediğini Hayal Etmiş, Donanımlı Öğrenciler İstiyoruz

Artık klasik anlayıştaki öğrenci modelinin kabul görmediğini ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Biz artık lisedeki gibi oturup dersi dinleyen, sınavlarda fotokopi ile dersleri geçen öğrenci istemiyoruz. Biz, artık nereye gitmek istediğini hayal etmiş ve o hedefe, kendisine birçok donanım ekleyerek ilerleyen öğrenci istiyoruz. Ne lazım bana, yabancı dil mi? Evet, ben bu 4 yıl içinde bunu çantama koymalıyım, girişimcilik sertifikamı eklemeliyim, her konuda kendimi geliştirmeliyim diyen öğrenci istiyoruz. Her türlü imkân Üniversitemizde var, yoksa da sağlarız. Yeter ki talep edin. Biz iş arayan, asgari ücretle çalışmak isteyen öğrenci de istemiyoruz. Artık ‘Kaç tane işçi çalıştırabilirim?’ diyen öğrenciler istiyoruz. Bunun için de ne lazım? Orijinal fikir lazım. Peki, fikir nasıl olacak? Bilgi olmazsa fikir nasıl olacak? Önce bilginiz olması lazım, ilgilendiğiniz ve araştırdığınız konuda oturacaksınız sınırları zorlayacaksınız. Ben, çok yakın bir gelecekte ülkemizin çok büyük bir gelişme göstereceğini düşünüyorum. Çünkü sizler varsınız, bizim değerlerimizsiniz… Bakın 295 firma ayağınıza geldi. Tek tek CV’lerinizi verebilirsiniz, mülakatlara katılabilirsiniz. Vizyonunuz pusulanız olarak hizmet eder ve nihai hedefinize giden yolda kaybolmanızı önler. Burada çok güzel bir film çekiliyor ve sizler ya bu filmin sadece seyircisi olacaksınız ya da karakter oyuncuları olacaksınız. Ben hepinizin, çok başarılı birer karakter oyuncusu olma potansiyeli taşıdığını çok iyi biliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Haber: Fırat Güngör
Editör: Ali Küçükoğlu
Fotoğraf: Umut Kozakoğlu
Ek Resimler
Bu içerik 04.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 426 kez okundu.