Kariyerde Gelecek Kaygısı

Yaşamımızda birçok önemli zamanlar vardır. Bunlar eş seçimi, okul seçimi, arkadaşlık seçimi, meslek seçimi vb. şeyler olabilir. Bu önemli seçimler öncesinde veya seçimler sırasında çok fazla stres yaşayabiliriz. Bu blogumuz da kariyerimizde yaşadığımız gelecek kaygısına odaklanacağız.

Öncelikle kaygı kelimesinin kökeni ile başlayabiliriz. Kaygı tarihte geçtiği en eski yazılı kaynak olarak Uygurcada kadğu “tasa, üzüntü” anlamına geliyor. Gündelik yaşamda kaygı genelde ‘endişe’ ile eş anlamlı olarak kullanılıyor. Endişe genelde ‘nedeni belli bir durumdan duyulan huzursuzluk’ şeklinde basit haliyle tanımlanabilir. Mesela her gün aynı saatte sizi arayan anneniz aramayınca “Endişelendim” veya “Kaygılandım” ifadelerini birbiri yerine kullanıyoruz.

Kaygının şuan Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Genellikle kötü bir şey olacakmış düşüncesiyle ortaya çıkan ve sebebi bilinmeyen gerginlik duygusu.” olarak tanımlanır. Bu arada kaygı yerine artık bir tıp terimi olan anksiyete de kullanılıyor. Bu iki kelimenin aynı anlama geldiğini bilmeliyiz.

Kaygı yaşayan insanda Kendini gergin, huzursuz, panik halinde hissetmek, nefes darlığı, ağız kuruluğu yaşamak, kötü bir şey olacakmış gibi endişeli hali, kalp atışlarında yaşanan aşırı hızlanma, aşırı terleme, ellerde titreme hali, odaklanma, konsantrasyon problemleri, hazımsızlık sıkıntıları, kaygı duymayı tetikleyecek etkilerden kaçınma hali, uyku problemleri, nedensiz yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrıları, yutma güçlüğü, titreme ve seyirmeler, tahammülsüzlük, bulantı, sersemlik hissi, sıcak basması gibi belirtiler gözlenebilir.

Şuana kadar ki anlattıklarımda kaygının kötü hissettiren hayatımızı olumsuz etkileyen bir şey olarak düşünebilirsiniz bunun tam zıttınını düşümeniz için sizden biraz zaman isteyeceğim çünkü şimdi kaygının olumlu hatta bize yararı olan yönlerini sizlere anlatacağım. Kaygı, hayatta kalmamız, hayatımızı sürdürmemiz için gereklidir. Kaygı duyduğumuz duruma karşı tepki oluşturmamızı yani kendimizi korumamızı sağlar. Örneğin bir aslanla ormanda karşılaştığımızı düşünelim daha önce size bir aslanın saldırmadığını düşünürsek kaygılanma sebebiniz aslanın yırtıcı bir hayvan olduğu bilmenizdir. Bu düşünceyle birlikte kortizol hormonumuz bize savaş ve kaç tepkisi oluşturur ve yaşadığımız kaygı sayesinde hayatta kalırız.

Geleceğimize dair yaşadığımız kaygılar normaldir. Çünkü böyle bir kaygının aslında seni uyardığını ve çalışman için seni sevk ettiğini biliyorsun. Şimdi tam tersini hiç kaygı yaşamadığını düşün endişe duymadığın için çalışmana, düşünmene gerek yok böyle bir durumda motivasyonun hiç olmayacaktır ve geleceğinde seni bekleyen zorlu anlara, değişimlere hazır olamayacaksın. Aşırı kaygı duyduğunuz bir anda sakinleşmek için nefes egzersizleri yapabilir aynı zamanda an içinde kalmak için ortamdaki üç renk, üç ses ,üç eşyayı seslice söyleyebilirsin.

Kaygınız ile baş edemediğinizi hissettiğiniz de okulumuz Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi  ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi'ndeki danışmanlardan yardım alabilir çeşitli sağlık kuruluşlarına başvurabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

PELİN GÜRBÜZ-PDR Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi

Bu içerik Kariyer Merkezi bünyesinde yapılan yönlendirmelerle PDR Bölümü öğrencileri tarafından Topluma Hizmet Uygulaması dersi kapsamında hazırlanmıştır. 
Bu içerik 27.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.