Kariyer Planlaması

Bir önceki yazımızda ‘kariyer nedir’ sorusu üzerinde durmuştuk. Kariyeri, sahip olduğumuz meslekte bir iş ortaya koyarak ilerleme süreci olarak tanımladık ve meslekten farklı olduğunu ifade ettik. Meslek sahibi olmamız yani elimizde diploma bulunması, kariyerimiz olduğu anlamına gelmiyor. Peki kariyer sürecimizi doğru bir şekilde ilerletmemiz için, hangi yolu izlememiz gerektiğine karar vermek için ne yapmalıyız? Doğru cevap; kariyer planlaması.

Kariyer planlama, kişinin iş yaşantısındaki hedeflerine ulaşmasını sağlamak ve yol göstermek için kullanılan bir harita niteliği taşır. Kendimizi hangi alanda geliştirmeliyiz, doğru yol neresi olur, nereden daha fazla verim alabiliriz, iş yaşantımızdaki motivasyonu nasıl arttırabiliriz? Bu soruların yanıtlarını kariyer planlama sayesinde bulabiliriz. Kariyer planlama da önemli olan nokta adım adım ilerlemektir. Baştan savma gerçekleştirilecek bir konu değildir.

Resim

Nasıl Bir Yol İzlemeliyiz?

Kariyer planlama sürecinde ilk ve önemli adımlardan biri öz farkındalık seviyemizdir. Öncelikle eğitim seviyemiz, ilgilerimiz ve becerilerimizi dikkate almalı ve bu şekilde bir taslak oluşturmalıyız.

İkinci adım olarak kişinin bilgi, beceri ve deneyimleri doğrultusunda, bu özelliklerle uyumlu meslek grupları ve uzmanlık alanları belirlenir. Buradan hareketle kısa ve uzun vadeli gereklilikler ortaya konur.

Şimdiki adım son yıllarda popüler olan ve benim de alanımla alakalı olan kariyer danışmanlığı adımı. Planlama sürecinde kariyer danışmanlığı desteği alabiliriz. Neden mi? Kariyer danışmanları, bizlere farklı bakış açıları sunar ve kişiliğimizin yapılan planlamada daha belirgin rol almasını sağlarlar.

Kariyer seçeneklerini gözden geçirmemiz gerekiyor. İlgi ve becerilerimiz doğrultusunda internet sitelerinden iş alanlarıyla ilgili çeşitli bilgiler elde edebilir ya da eğitimlere katılarak yönetimi tamamen kendi elimizde tutabiliriz.

Kariyer planlama kişinin iş ve meslek hayatına başlamasına karar vermesiyle başlar. Öğrenciyken ya da eğitimi sonlandırdığımız dönemde aslında bir şeylerin kararını veririz ve planlamaya böylelikle başlarız.

Kariyer seçeneklerimizi araştırdık, bize uygun olan sektörü bulduk ve sektörde nasıl yer alacağımızı belirledik. Bu adıma konumlandırma ismini veriyoruz. Netlik açısından en geniş basamak olduğunu söyleyebilirim.

Bu noktada hareket planımız bellidir. Yani şöyle diyebiliriz ‘Önümde … aylık/yıllık planım var.’

Son olarak bir finans planımızın olması gerekiyor. Çünkü süreç içerisinde finansal durumumuz şekil değiştirecektir. Bu yüzden alternatif çözüm yolları barındırmalıyız.

Özetle kariyer planlama sürecini ilmek ilmek dokumak gerekir. Hızlı ve geçici çözümler istemek, planı iyi yapmamak, sabır göstermemek ve emin olmadan ilerlemek hedeflerimizi gerçekleştirme konusunda bize yardımcı olmayacaktır.

SENA AZİZOĞLU

Bu içerik 30.12.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 820 kez okundu.